Purentalihasten vaivat ja niiden hoito
Purentalihakset jumissa?
Oletko koskaan kokenut kipua leuan alueella tai huomannut, että suun avaaminen on vaikeaa? Onko sinulla myös päänsärkyjä ohimoilla, kasvojen alueella ja kallonpohjan kireyttä jo heti aamusta? Niska-hartiaseutu voi olla myös niin jumissa, että pään kääntäminen on vaikeaa. Jos vastaat kyllä näihin kysymyksiin, niin saatat kärsiä purentalihasvaivoista. Purentalihasvaivat ovat yleisiä ongelmia, joita tapaan lähes viikottain vastaanotollani. Avaan tässä blogitekstissä syitä bruksaamiseen eli purentalihasvaivoihin ja mitä niiden kanssa voi tehdä.
Mikä aiheuttaa purentalihasvaivoja?
Purentalihasvaivat ovat yleisiä vaivoja ja kokemani mukaan jopa yleistyneet viime vuosina. Toki tietoisuus purentalihasvaivoista on myös lisääntynyt ja ihmiset hoidattavat purentalihasvaivoja eli bruksismia enemmän. Koettu stressi on yleinen syy purentalihasvaivoille. Stressi tyypillisesti jännittää koko kehoa. Koska keho on pakene tai taistele- tilassa, niin se jännittyy ja valpastuu, jotta pääsisimme juoksemaan leijonaa karkuun. Purentalihakset jännittyvät muun lihaksiston ohella stressin vaikutuksesta. Bruksaamista eli hampaiden puremista tai narskuttelua tapahtuu alitajuntaisesti erityisesti öisin, mutta jännitys ja stressi päiväsaikaan voivat myös aiheuttaa hampaiden kiristelyä. Osa asiakkaista kertookin, että huomaavat kiristelevänsä leukoja päivisin tehdessään vaativia töitä tai istuessaan kokouksissa.
Ryhtivirheet eli tässä tapauksessa eteenpäin työntynyt pää voi aiheuttaa purentaongelmia (kts. Someniska-blogipostaus). Toki purennan haasteet ja leukanivelen rakenteeseen liittyvät tekijät (yliliikkuva leukanivel) voivat aiheuttaa bruksaamista. Myös traumat, jotka kohdistuvat pään alueelle (esim. kaatumiset, kolarit) voivat aiheuttaa purentalihasten jännitystä. Usein bruksaaminen on myös kausiluonteista eli on jaksoja, jolloin vaiva pahenee ja sitten taas helpottuu.
Miten tunnistan purentalihasvaivat?
Purentalihasvaivat voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, jotka voivat olla hyvinkin häiritseviä. Hampaiden kiinni puremista ja narskuttelua voi siis esiintyä öisin ja jopa päivisin. Kireät purentalihakset voivat oireilla leuan kipuna ja jäykkyytenä suuta avattaessa ja syödessä. Leukanivelestä voi kuulua naksahduksia ja tulla kipua. Suun avaaminen laajasti voi olla hankalaa. Leuat voivat väsyä ja jopa lukkiutua suuta avattaessa. Päänsärkyä ja niskan oireilua voi esiintyä etenkin heti aamulla herättäessä. Päänsärkyä voi olla etenkin ohimoilla, kasvoissa ja kallonpohjassa. Niska-hartiaseutu ja lapojen väli voivat olla kireät ja kipeät. Huimausta voi esiintyä. Leukanivelen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa korvakipua, tinnitusta ja paineen tuntoa korvassa. Oireet voivat olla hyvinkin moninaisia.
Purentakisko vai purentalihashieronta avuksi?
Jos koet yllä olevan listan mukaisia vaivoja, niin käynti hammaslääkärillä voi olla aiheellinen. Hammaslääkäri tutkii ja arvioi purennan ja hampaiden tilanteen. Hammaslääkäri pystyy myös arvioimaan purentakiskon tarpeellisuuden. Purentakisko suojaa hampaiden kiillettä ja voi helpottaa kireyden tunnetta purentalihaksissa.
Usein narskuttelijalla ja kireistä purentalihaksistosta kärsivällä on myös niska-hartiaseudun ongelmia. Purentalihasongelmiin on saatavissa apua asiaan perehtyneeltä fysioterapeutilta ja osteopaatilta. Osteopaattisessa hoidossa pyritään rentouttamaan kehon jännitystiloja erityisesti huomioiden kireät purentalihakset ja niska-hartiaseudun. Fysioterapiasta saadaan itsehoito-ohjeet leukanivelten ja lihasten liikkuvuuksien lisäämiseksi ja tasapainottamiseksi sekä tarpeen mukaan harjoitteet niska-hartiaseudun vahvistamiseen sekä ryhdin kohentamiseen.
Stressin hallinta
Tärkeitä hoitokeinoja ovat myös stressinhallintakeinot. Jos keho on jatkuvassa kuormitustilassa, olisi hyvä miettiä keinoja palautumiseen. Parhaiten palautuminen lähtee käyntiin, jos pystyisi rauhoittumaan päivittäin. Rauhoittumisen ei tarvitse olla mikään tunnin meditaatio vaan pienellä rentoutumisella pääsee jo pitkälle. Tärkeintä olisi saada pieniä palautumisia pitkin päivää. Esimerkiksi lempikappaleen kuuntelua ja tanssahtelua, happihyppely lounastauolla, yhden minuutin kestävä istuminen tekemättä mitään muuta, hengitysharjoitus. Hengitysharjoitus voi olla yksinkertaisimmillaan seuraavanlainen: hengitä sisään neljään laskien ja ulos kahdeksaan laskien. Tee muutama kierros. Kaikki rentoutumis-, meditaatio- ja hengitysharjoitukset aktivoivat kehon parasympaattista hermostoa, joka auttaa palautumaan.
Purentalihasten rentoutus Heidin Osteopatiassa
Hoitotilanne lähtee aina ensin liikkeelle kattavasta haastattelusta. Haastattelussa kysytään esimerkiksi, koska oire on alkanut, millaisia ovat oireet, mitkä asiat pahentavat ja mitkä helpottavat oireita. Haastattelun jälkeen siirrytään tutkimiseen, jossa havainnoidaan kehoa kokonaisuutena, ryhtiä, pään kannattelua, niska-hartiaseudun jännityksiä, lapojen asentoa ja hallintaa, lantion asentoa, hengityksen laatua ja laajuutta, rintakehän joustavuutta, pallean liikettä ja tottakai myös leukojen alueen jännityksiä ja leukanivelen liikkuvuutta. Osteopaattisessa hoidossa pyritään manuaalisen tekniikoin rentouttamaan kehon jännitystiloja. Stressaantuneella bruksaajalla saattaa olla pinnallinen hengitys, joka voi entisestään kiristää niska-hartiaseutua ja purentalihaksia. Tällöin hoidetaan myös pallean ja rintakehän alueen kiristyksiä, jotta hengitys pääsisi virtaamaan rintakehän alaosiin ja näin ollen helpottaa niskan-hartiaseudun oireilua. Usein paljon jännityksiä on myös rintakehän etupuolen lihaksissa ja lihaskalvorakenteissa, jotka voivat edesauttaa eteenpäin työntyvän päätä eli ns. someniskaa. Kts. Blogikirjoitus Some-niskasta.
Kotihoito-ohjeita kireille purentalihaksille:
Istu tukevasti tuolissa, jalat maassa. Ennen harjoitusten tekemistä pyörittele hartioita eteen ja taakse muutaman kerran rentouttaen hartiaseutua. Rentouta tietoisesti purentalihasten aluetta uloshengityksellä. Päästä alaleuka valahtamaan alaspäin. Harjoitteet eivät saa aiheuttaa kipua leukojen alueella.
1. Ulomman purentalihaksen venytys. Laita sormet napakasti poskiluiden alle molemmin puolin kasvoja. Nojaa kyynärpäät pöytään. Nojaa päätä sormia vasten ja anna pään työntyä eteenpäin. Tunnet venytyksen poskilihaksissa. Pidä venytystä kymmenen sekuntia, rentouta ja toista viisi kertaa.
2. MUOA. Sano kirjaimet M- U- O- A. Toista 3-5 kertaa erityisesti silloin, kun tunnet leukojen kiristyvän
Jos koet purentalihaskireyden haittaavan päiviä ja öitä, niin varaa tästä aika Heidin Osteopatiaan. Hoidetaan olo rennommaksi!
Ota seurantaan Heidin Osteopatia Instagramissa ja Facebookissa.