heidi@heidinosteopatia.fipuh. 044 9717670
Online-ajanvarausVaraa aika

SI-nivelen vaivat ja niiden hoitaminen

SI-nivel ja sen rakenne

SI-nivel on ristiluun ja lonkkaluun välinen nivel, jonka liike on hyvinkin pieni muutaman asteen verran. SI-nivelen nimi tulee latinan sanoista ilium eli lonkkaluu ja sacrum eli ristiluu. Sen nivelpinnat ovat hyvin yhteensopivat ja vahvojen nivelsiteiden ympäröimä. Nivelsiteet ja SI-niveltä ympäröivät lihakset tukevat hyvin SI-niveltä. SI-nivelen joustoa tarvitsemme mm. kävelyssä. SI-nivel välittää voimia alaraajan ja selän välillä sekä lieventää lantioon ja alaselkään kohdistuvaa rasitusta.

SI-nivel ja oireet

Joskus tämä SI-nivelen joustoliike rajoittuu, yleisimmin kaatumisen seurauksena. Oireita voivat olla mm. toispuoleinen alaselkäkipu, joka paikantuu SI-nivelen kohdalle. Tyypillisesti SI-nivelen kipu on toispuoleista, viiltävää pystysuoramaista kipua pakaran alueella. Säteilyä voi tosin olla ylös selkään tai alas pakaraan jopa kantapäähän asti (tämä on harvinaisempaa). Kipu korostuu SI-nivelen kohdalla, kun paino viedään oireiselle puolelle esimerkiksi kävelyn ja tai painonsiirron aikana. Sekä selän eteen- että taaksetaivutus voivat olla kivuliaita. Selkärankareumassa voi esiintyä SI-nivelen tulehduksia.

Välillä kuulen vastaanotolla, että SI-nivel on pois paikoiltaan. Mennäkseen pois paikoiltaan SI-nivel vaatii suurivoimaisen onnettomuuden esimerkiksi kolarin, kaatuminen ei sitä vielä tee. Kuten sanottu, pienet liukuliikkeet saattavat lukittua kaatumisen seurauksena ja aiheuttaa kipua lantioon ja alaselkään.

SI-nivelen kipu

SI-nivelessä voi olla myös liiallista liikettä, joka aiheuttaa venytyskipua niveleen. SI-nivelen alueella on paljon kipuhermotusta, jolloin liiallinen liike aistitaan kipuna. SI-nivelen liiallista liikettä voi tulla raskaana oleville naisille. Raskaana ollessa relaksiini-hormoni löysyttää naisen nivelsiteitä, jotta tuleva synnytys on mahdollinen. Tämä johtaa myös SI-nivelen löystymiseen. Oireet tulevat esiin erityisesti kävellessä/ porraskävelyssä, kun painoa siirretään alaraajalle. SI-nivelen tukivyö voi tukea lantiota, jotta kivuton kävely onnistuu. Raskauden aikaiset liitoskivut voivat tulla myös häpyliitoksen löystymisestä. Kipu tuntuu silloin lantiokorin edessä häpyliitoksen kohdalla.

Alaselkäkipu ja SI-nivel

Alaselkäkivussa yksi tekijä voi siis olla SI-nivelen liikerajoitus tai liiallinen liike. On hyvä muistaa, että aina alaselän kipuun ei liity SI-nivelen ongelmia vaan syyt voivat olla muualla. On myös hyvä muistaa, että kipukokemuksen taustalla on monimutkaisia fysiologisia tekijöitä ja harvemmin kivun taustalta pystytään löytämään yksi tekijä, joka aiheuttaa kivun. Alaselkäkivun kohdalla usein puhutaankin epäspesifistä alaselkäkivusta, joka tarkoittaa sitä, että yhtä syytä kivun taustalla ei ole.

SI-nivel: jumppa vai venytys

Alaselkäkivun taustoja on hyvä selvittää tuki- ja liikuntaelinongelmiin perehtyneet terveydenhuollon ammattilaisen avulla esimerkiksi fysioterapeutin tai osteopaatin kanssa. Tutkimisen perusteella pystytään arvioimaan hoidon tarve eli tarvitaanko SI-niveleen mobilisaatiota vai terapeuttista harjoittelua vai molempia. Olen käynyt Kinetic Control-lisäkoulutuksen, jossa syvennyttiin SI-nivelen tutkimiseen, mobilisaatioon ja terapeuttiseen harjoitteluun.  Lisäksi osteopatia tarjoaa laajan skaalan erilaisia lantion seudun mobilisoivia tekniikoita. Tarkan tutkimisen perusteella pystyn räätälöimään terapeuttisen harjoitteluohjelman lieventämään SI-nivelen oireilua.

Yleissääntönä voisi sanoa, että SI-nivelen löysyys on 20–30-vuotiaiden haaste sekä raskaana olevilla naisilla. Synnytyksen jälkeen monet naiset kokevat SI-nivelten erilaisia ongelmia (kipuja, hallinnan puutetta). Yli 40-vuotiailla sen sijaan SI-nivelen liikerajoitukset ovat yleisempiä.   

Comments are closed.